Kövess minket!
  
     

A pellet gyártás technológiai lépései

A pellet gyártás technológiai lépései
2015, április 1.

A pellet technológia rendkívül modern megoldás. A tüzelőanyag maga a pellet, melynek előállítása a következőképpen néz ki:

Első lépés az elődarálás vagy előaprítás a pelletálást megelőzően. Ezután következik az idegen anyagok leválasztása, mely alapanyagtól függően történhet:

  • bálabontókkal és aprítógépekkel
  • tárcsás, illetve dob aprítógépekkel
  • kalapácsos aprítógépekkel
  • shredderekkel (egytengelyes aprítókkal)

A következő szakasz a szárítás. Ha az alapanyag nedvességtartalma meghaladja a 10%-os értéket, akkor a pellet gyártás folyamata során szárítani kell a pelletálandó anyagot. A szárítandó anyag nedvességtartalma jelentősen növeli a pellet gyártás teljes folyamatának energiaigényét, költségét.

Amennyiben a telephely nem rendelkezik gőz vagy egyéb hőenergia forrással, abban az esetben célszerű a szárító berendezés fűtőegységét megújuló energiahordozó felhasználásával táplálni (például faapríték, egyéb biomassza vagy termék pellet). A szárítási folyamat során az alapanyagból eltávozó magas hőmérsékletű vízgőz újrahasznosítása jelentősen javítja a rendszer hatásfokát, és csökkenti az energiaköltségeket.

Pellet préselése előtt fontos lépés, hogy a gyártás során körülbelül 70 °C hőmérsékletű vízpermet formájában 1-2 tömegszázaléknyi vizet szükséges adni a keverékhez.

A pellet gyártás igen összetett folyamat, azonban ennek eredménye az egyik legkorszerűbb technológia alapanyaga.

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
pellet készülékek 2
Pellet készülékek – A korszerű megoldás

A pellet teljes egészében természetes alapanyagokból készülő granulátum. Alapanyaga legtöbb esetben faipari melléktermék. Fűrészporból és darált faforgácsokból préselik össze nagy...

Close